Profile lamelare sau lemn stratificat

AZI srl Piatra Neamţ este producător specializat de profile lamelare şi primul producător care foloseşte denumirea produsului conform standardelor, normelor şi reglementărilor legale şi tehnice în domeniu.
Denumirea tehnică corectă a produsului este “lemn lamelar încleiat”, aşa cum este menţionat în standardele din UE, utilizat de CEN- Comitetul European de Standardizare şi menţionat în standardele din România, pecum SR EN 390:1996, SR EN 408:2004, SR 14220:2007, SR EN 14221:2007. Lemnul lamelar încleiat este un semifabricat obţinut prin încleierea lamelelor de lemn.
Conform SR EN 14220:2007 - “Lemn şi produse pe bază de lemn pentru ferestre exterioare, foi şi tocuri de uşi exterioare. Cerinţe şi specificaţii”, termenul şi definiţia de “profil” inseamnă “piesă din lemn masiv sau lemn lamelar încleiat, cu imbinări cap la cap sau nu, care prezintă o secţiune transversală corespunzatoare cerinţelor pentru fereastră, canat sau toc”. Iată de ce, denumirea comercială a produselor din lemn lamelar încleiat pentru fabricarea ansamblurilor de tâmplărie este de “profile lamelare”. Această denumire este în consonanţă şi în acord cu standardele, normele şi reglementările legale şi tehnice în domeniu, în parte, menţionate mai sus.
Denumirea produsului de “lemn stratificat” este greşită şi crează confuzii cu alte produse, precum placajul, furnirul, plăcile din aşchii de lemn - denumite prescurtat “PAL” sau plăcile din fibre din lemn - denumite prescurtat “PFL”. Acestea sunt tot semifabricate din lemn, dar au alte destinaţii şi alte reglementări legale şi tehnice reieşite din standarde, norme şi recomandări ale institutelor de reglementare pentru aceste produse. Standardele care se referă la lemnul stratificat, precum SR EN 14279+A1:2009 “Lemn stratificat (LVL). Definitii, clasificare si specificatii” sau SR EN 14374:2005 “Structuri de lemn. LVL (Lemn stratificat)…” definesc lemnul stratificat care nu are nici o legatura cu lemnul lamelat incleiat.
Nu se stie de ce multi producatori de semifabricate din lemn lamelat incleiat sau fabricanti de ferestre si usi din profile lamelare folosesc denumirea de “lemn stratificat”. Aceasta denumire este gresita si poate crea confuzii cu ”STAS-urile” pentru alte produse, folosite pentru alte destinatii si care sunt de fapt alte semifabricate. Ferestrele din lemn stratificat au la baza, de regula, straturi de furnire. Deocamdata, in Romania, nu exista producatori de ferestre din lemn stratificat ci producatori de ferestre din profile lamelare care folosesc termenul de “ferestre din lemn stratificat”. In Romania se fabrica doar usi din lemn stratificat, precum placaje, PAL si altele asemenea semifabricate care sunt, de regula, furniruite.
Recomandam producatorilor de “profile lamelare” si producatorilor de ansambluri de tamplarie din lemn lamelar incleiat sa foloseasca termenii si denumirile in concordanta cu standardele europene si cele din Romania. Termeni precum “profile lamelare”, “ferestre din lemn lamelar” sau “ferestre din lemn lamelar incleiat” sunt in consonanta cu standardele si normele care reglementeaza semifabricatele din lemn fabricate dupa tehnologia prezentata in acest site.